Veel winnaars bij TIOS

Onlangs waren er onderlinge wedstrijden voor de turner en turnsters van sportvereniging Tios Limmen in sportzaal de Hogeweg. Voor de recreatiegroepen is dit de kans om te laten zien wat ze in de trainingen oefenen.

Er is een onderlinge wedstrijd op 4 onderdelen; brug, balk, vloer en sprong. De eindstand was als volgt. Groep 3-4 Britt Goosens 1e, Sara Regeling 2e, Denise Boersen 3e. Groep 5-6-7-8; Jennifer Leyen 1e, Noor v.d. Berg 2e, Fleur Jak 3e. Jong Talenten: Linde v.d. Bosch 1e, Kim de Wit 2e, Jorieke Visser 3e. Bij de Selectie werd Mila Dekker 1e, Suzanne de Jong 2e, Jill Leijen 3e.

Bron: Dichtbij

Redactie: info@ajacadabra.nl

Greep in de kas in Limmen

LIMMEN Afgelopen week is er ingebroken in winkels in Limmen en Akersloot. De inbraken lijken erg op elkaar, maar het is niet bekend of er een verband is.

Vorige week maandag werd er ’s avonds ingebroken bij een bloemenwinkel in Limmen. Uit de kassa werd er zo’n 600 euro gestolen.

Afgelopen zaterdag is de kassa-lade gestolen bij een tuincentrum in Akersloot. Er werd alleen kleingeld gestolen, met een totale waarde van zo’n 200 euro. Bij de inbraak in Akersloot werd de schuifdeur ontzet om binnen te komen.

Hoewel de inbraken erg op elkaar lijken, is het niet bekend of dat ook het geval is.

Ondergrondse containers voor plastic, metaal en drankenkartons (PMD)

De gemeente Castricum heeft het aantal ondergrondse containers voor de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal uitgebreid. Sinds 9 maart zijn er in Limmen en Akersloot nieuwe ondergrondse perscontainers geplaatst.

Wat mag in de bak?

De ondergrondse containers zijn voor wat heet pmd-afval. Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).

U kunt uw PMD afval inleveren bij:

  • het afvalbrengdepot aan de Schulpstet in Castricum;
  • het milieuparkje aan de Geesterduinweg nabij de hoek Nansenlaan in Castricum
  • het milieuparkje op de hoek Akerhof/Churchillplein in Akersloot;
  • het milieuparkje aan de Vuurbaak in Limmen

Wat mag in de plastic zak?

Elke vier weken haalt de gemeente plastic op, dit kunt u kwijt aan de kroonringen op lantaarnpalen in uw straat. Hiervoor geldt: alléén plastic, geen metaal of karton. Hangt u de zakken alleen buiten op de ophaaldag en voorkom daarmee dat plastic als zwerfafval op straat belandt. U vindt de ophaaldag op de sticker lantaarnpalen zelf, de afvalkalender in de gemeentegids, op onze website en op de app Recyclemanager, gratis te downloaden op de smartphone.

Pasen in en om De Hoep

Lekker even eropuit tijdens de paasdagen? In en om Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is er genoeg te doen. De paashaas heeft in de Hoeptuin een speurtocht uitgezet om jouw paas- en haaskennis te toetsen.

Bij de balie van het bezoekerscentrum kun je op eerste en tweede paasdag voor € 1,- een speurtocht ophalen. Na het speuren krijg je een kleine paasverrassing. Neem gelijk even een kijkje bij de wisseltentoonstelling over Nederland waterland. De vaste tentoonstelling over het drinkwaterzuiveringsproces sla je natuurlijk ook niet over. Tot slot nog even een frisse neus halen in het prachtige duingebied of een mooie hut bouwen in het speelbos.

Ben je ouder dan acht jaar? Dan kun je tweede paasdag om 9.00 uur mee op paddenexcursie. Paddendeskundige Thea Spruijt geeft je dan antwoord op al je vragen over de paddentrek. Na afloop van de excursie is er in de filmzaal een film te zien over deze jaarlijkse trek van padden en kikkers naar het water.

Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten op www.pwn.nl/eropuit

Eerste Paasdag – The Piano Show

Aankondiging van De Lantaarn:

Met op het podium een echte piano met daarachter Sven Manshande,
De piano entertainer die elk publiek kan bespelen. Hij maakt elke piano show tot een groot feest. Na jarenlange ervaring bij de Great Pianos en Booming Piano’s is Sven nu ook een veel gevraagd solo artiest.
Hij heeft een breed repertoire waarbij het gegarandeerd een feest wordt met een unieke show!
aanvang 21.00 uur

GRATIS ENTREE!!

redactie Info@ajacadabra.nl

Wet Taaleis van kracht

Sinds 1 januari 2016 geldt de Wet Taaleis. De gemeente voert die wet uit en verlangt van bijstandsgerechtigden dat zij actief werken aan hun taalvaardigheid

Voor wie geldt de taaleis?

Vraagt u  vanaf 1 januari 2016 bijstand aan, dan geldt voor u de taaleis. Deze taaleis houdt in dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst op taalniveau 1F. Dit betekent dat  u eenvoudige Nederlandse teksten kunt lezen en schrijven. Ontvangt u al bijstand dan geldt deze verplichting voor u vanaf 1 juli 2016.

Bewijs taalbeheersing

Vraagt u bijstand aan dan vragen wij u een bewijs te overleggen dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst.  Dit kunt u doen door aan te tonen dat:

  • u acht jaar of langer Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd;
  • u het inburgersexamen heeft behaald;
  • u een ander document overlegt waaruit blijkt dat u de Nederlandse taal beheerst.

Kunt u dit niet aantonen, dan moet u een taaltoets doen. Slaagt u niet voor deze toets dan moet u Nederlandse taallessen volgen totdat u slaagt voor de taaltoets. Doet u dit niet dan kan dat invloed op uw uitkering hebben. U ontvangt van de gemeente dit jaar bericht wat de wet Taaleis voor u betekent.

Pastor Johan Olling: ’Gemeente gaat over toewijzing’

LIMMEN – De ophef rond de uitspraak in een blad van de rooms-katholieke kerk in Limmen dat een christelijke asielzoeker zou moeten wonen in een van de appartementen bij de kerk is ’heel vervelend’, aldus pastor Johan Olling. Het bewuste appartement is al bewoond.

“De gemeente Castricum is verantwoordelijk voor de toewijzing van woningzoekenden, niet wij als katholieke kerk’’, aldus Olling. ,,Daar gaan wij niet over.’’

Het parochiebestuur wilde een van de vijf nieuw gerealiseerde appartementen in de voormalige pastorie naast de kerk bestemmen voor een statushouder.

,,Daar waren we het gauw over eens’’, aldus Olling. ,,Toen heeft iemand een opmerking gemaakt dat er eigenlijk geen moslim maar een christen in dat appartement zou moeten komen. Dat is in het kerkblad terechtgekomen en dat had niet gemoeten.’’

Gemeenteraadslid Ron de Haan (De VrijeLijst) heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Castricum

Limmen zet de Corneliuskerk in de bloemen

LIMMEN – In café de Lantaarn in Limmen werd donderdag 17 maart de jaarlijkse informatie- en filmavond van de Limmer Bloemendagen gehouden.

“De opkomst was goed en wij waren verheugd naast vele bekende, ook nieuwe gezichten en de jeugd te mogen verwelkomen.” zegt pr-man Jeroen Drenth.

Naast de gebruikelijke onderwerpen, lag het zwaartepunt dit jaar vooral op de hulp die de Stichting Bloemendagen Limmen aan nieuwe prikploegen en geïnteresseerden kan bieden. Het bestuur nodigt ook geïnteresseerden van buiten Limmen uit zich te melden bij de Stichting, zij kunnen als gastprikker bij een van de bestaande prikploegen aanschuiven om zelf te ervaren hoe gezellig het is samen een kunstwerk van bloemen te maken.

Oud- voorzitter Cees van den Berg kondigde deze avond aan dat hij via een speciale stichting een historische film over de Bloemendagen gaat maken. Na de pauze werd het spannend: Drenth maakte bekend welk grootse- en uitdagende object in de bloemen gezet zal worden: de Corneliuskerk! Voor het aangaan van deze unieke uitdaging kunnen gegadigden zich via info@bloemendagenlimmen.nl aanmelden.

De Bloemendagen worden gehouden van 30 april t/m 5 mei!

redactie : info@ajacadabra.nl

Gewijzigde openingstijden tijdens feestdagen

Op vrijdag 25 maart (Goede Vrijdag) en maandag 28 maart (2e Paasdag) is het gemeentehuis voor alle diensten gesloten. Het afvalbrengdepot aan de Schulpstet is gesloten op vrijdag 25 maart, zaterdag 26 maart en maandag 28 maart.

Afvalinzameling rond de Paasdagen

Rond de Paasdagen wordt uw afvalcontainer mogelijk geleegd op een andere dag dan u gewend bent. Hier vindt u de aangepaste ophaaltijden en de App ‘Recyclemanager’ of raadpleeg de afvalkalender in de gemeentegids.

Paastrilogie in Limmen

 LIMMEN – Ook dit jaar heeft het kinderkoor, dat onder leiding staat van Mia Ploegaert, een Paastrilogie ingestudeerd. ‘De weg die ik je voor zal gaan, ook jij kunt die aan’ luidt het thema.

Het begint heel verrassend, namelijk met een verjaardagsfeestje bij Fleur op zolder. Ze is daar nog niet zo vaak geweest en ze vindt het wel spannend. Opeens ontdekt haar vriendinnetje een vreemd groot boek. Ze komen door dat boek, wat over het Paasverhaal gaat, in de tijd van Jezus. En daar beleven ze het Paasverhaal. Alle kinderen – ook die van buiten Limmen – en hun (groot)ouders zijn welkom om het verhaal ‘mee te beleven’. De eerste van de drie vieringen is al afgelopen zaterdag geweest, maar het tweede en derde deel is deze week. Aanstaande vrijdag (Goede Vrijdag) 25 maart om 14.15 uur is het tweede deel. Het derde deel van de musical wordt gespeeld tijdens een gezinsviering op Paaszaterdag 26 maart om 19.00 uur