Vluchtelingen even terug in Castricum

De vluchtelingen die in december in Limmen werden opgevangen, waren voor even terug. De mensen verbleven bij vrienden van het initiatief Castricum Verwelkomt.

Elisabeth van der Steenhoven, één van de initiatiefnemers van Castricum Verwelkomt: ‘het is heel naar dat onze Syrische vrienden moeten vertrekken, omdat er in Castricum geen kleinschalige opvang is’.

De afgelopen week hebben de vluchtelingen en hun vrienden in Castricum allerlei activiteiten ondernomen: zo werd de vluchtelingen voorgesteld aan opa’s, oma’s en andere familieleden, gingen mee naar voetbal, de kerk, hockey en is er veel gefietst en gekookt. Op een heel geëmancipeerde manier: Mohammed kookte en deed de afwas, de dames uit Castricum en Damascus genoten van het lekker eten. Inmiddels zijn echte vriendschapsbanden ontstaan tussen zowel de jongeren als de volwassenen.

Nadat de vluchtelingen eind december uit sporthal De Enterij in Limmen vertrokken, ging een deel van de groep naar Texel en een ander deel naar Zutphen. Het is nog onduidelijk wanneer de vluchtelingen, voornamelijk Syriërs, aan hun asielprocedure kunnen beginnen.

Extra nachtvluchten boven Limmen nog zeker twee jaar

Limmen – Castricum zal nog tot zeker medio 2018 een dubbel aantal nachtvluchten over zich heen krijgen. Luchtverkeersleiding Nederland hoopte op een ’tussenoplossing’, maar dat lukt niet op korte termijn.

De betrokken gemeentes, naast Castricum zijn dat Uitgeest en Bergen, zijn hierover donderdag geïnformeerd. Vandaag (vrijdag) volgt een overleg met de Omgevingsraad Schiphol.

Zo’n negen maanden geleden verdubbelde het aantal nachtvluchten over Castricum en omliggende plaatsen. Dit omdat de korte aanvliegroute naar de Polderbaan, over het IJsselmeer en tussen Hoorn en Volendam, tijdelijk werd geschrapt. Er zat een ’onnauwkeurigheid’ in het planningsysteem. Vliegtuigen van twee aanvliegroutes kwamen te dicht bij elkaar bij het landen op de Polderbaan en dat was onwenselijk. Deze oostelijke route was goed voor zo’n 35 procent van het nachtelijke vliegverkeer.

Ritsen

Sindsdien komen, bij zuidelijke wind, vliegtuigen vanuit twee richtingen samen boven Castricum. Om in dit luchtruim te ’ritsen’ en vanaf Uitgeest de daling naar Schiphol in te zetten. Dit leidde tot 69 vliegtuigen boven Castricum en Limmen per nacht, in plaats van 39.

Het besluit schoot in het verkeerde keelgat van het in Castricum gevestigde Platform Vlieghinder en in dat van het gemeentebestuur. Zij waren onaangenaam verrast door dit eenzijdig opgelegde besluit. Ook gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland was ontstemd, vooral omdat het besluit is genomen zonder overleg met de Bestuurlijke Regio Schiphol of met de Omgevingsraad Schiphol. „Aan- en uitvliegroutes liggen gevoelig, daar hebben mensen last van. Veranderingen zouden altijd moeten worden besproken”, vond hij.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) betoogde dat de herrie niet toeneemt, omdat het om stille glijvluchten gaat, het zogenoemde CDA-vliegen. Dit werd echter weerlegd door de meetgegevens van de officiele Schiphol-luisterpaal op sporthal De Bloemen. Ook het aantal klachten uit Castricum steeg. Het bleek dat de glijvluchten precies boven Castricum nogal eens worden onderbroken waarbij de motoren juist meer lawaai maken.

LVNL gaf vlak na het besluit aan te hopen op een oplossing voor juni van dit jaar.

bron : NHD

redactie info@ajacadababra.nl

Recyclen, wat levert dat op?

Er wordt bij het Kleurenorkest in Limmen hard gespaard! Begin dit schooljaar is de school vol enthousiasme gestart in het gebouw aan de Hogeweg in Limmen. De kinderen hebben nog 1 grote wens: een avontuurlijk en groen schoolplein. De meeste kinderen zijn hun schoolcarrière begonnen aan de Oosterzijweg. Daar konden ze naar hartelust spelen in het groen. Dan is een tegelplein, zoals aan de Hogeweg, erg wennen.
De ouderraad heeft een mooi plan gemaakt voor een natuurlijk schoolplein; veel groen, avontuurlijke paden en de trampoline terug. De kosten bedragen ongeveer 3000,00 euro en dat bedrag moet bijna volledig bij elkaar gespaard worden.
Eerder dit jaar werd er al een boekenmarkt georganiseerd en nu was er een heuse kringloopwinkel ontstaan in de aula. Het paste perfect in het thema Recycle, waar de hele school de afgelopen weken druk mee was. Kinderen konden spullen inleveren en tegen kleine prijsjes nieuwe dingen kopen. Er werd druk gehandeld. De opbrengst was boven verwachting, een kleine 300,00 euro. Weer een kleine stap in de goede richting.
Voor de realisatie van het schoolplein nog niet voldoende, maar ook daar wordt nagedacht over recycling. Soms kunnen restmaterialen heel goed gebruikt worden voor de aanleg van paden of tuinen. Zo denken de kinderen aan oude autobanden, boomsnippers of overtollige graszoden uit andere tuinen.

bron: http://www.uitkijkpost.nl/

redactie info@ajacadabra.nl

 

Oranjefeest Limmen zoekt talent

Heb jij talent en wil je dit graag laten zien aan de rest van limmen? meld je dan nu aan voor de “kop” (koningsdag open podium) van limmen. Wat zoeken wij? Wij zoeken talenten uit de omgeving van Limmen, die het leuk vinden om met Koningsdag op te treden in het park in Limmen. Kun jij zingen, dansen, goochelen of heb je andere ongekende talenten? Dan is dit jullie kans om door te breken! Ook beginnende bandjes dagen wij uit om hun talent met ons te delen. Ons podium is op Koningsdag helemaal voor jullie! Leeftijd speelt hierbij geen rol! Stuur een mail naar kop@oranjefeestlimmen.nl en wie weet zien we jullie terug op Koningsdag in Limmen!!

Bron: http://oranjefeestlimmen.nl/

redactie: info@ajacadabra.nl

Open Dag op de Montessorischool

CASTRICUM – Hebt u altijd al willen weten hoe er op een Montessorischool gewerkt wordt? Dan bent u van harte welkom op de Open Dag op woensdag 9 maart 2016 van 9.00 – 12.00 uur aan de Koekoeksbloem 55 in Castricum.

Voor ouders die op het punt staan een school voor hun kinderen te kiezen is dit een goede gelegenheid om kennis te maken met het montessori-onderwijs. De open dag op de tweede woensdag in maart is een traditie geworden op veel montessorischolen in Nederland.

Om 9.00 uur zal directeur Emé Jonkman belangstellenden welkom heten met een kopje koffie en een korte introductie geven over de school en het Montessori-onderwijs. Daarna kan een kijkje worden genomen in de klassen waar de kinderen aan het werk zijn. Ouders en leerkrachten zullen aanwezig zijn om bezoekers rond te leiden en vragen te beantwoorden. Neem gerust uw peuter mee, onze peuterklas voor kinderen vanaf 3 jaar is namelijk zeer de moeite waard. Om ongeveer 12.00 uur zal de open ochtend worden afgesloten. Uiteraard is het ook mogelijk om gedurende de ochtend binnen te komen lopen.

Wie op een andere dag een rondleiding wil, kan altijd contact opnemen met directeur Emé Jonkman (telefoon 0251-654888, e-mail info@obsdemontessori.nl). Of kijk op www.obsdemontessori.nl

Bloemen- dagen 30 april t/m 5 mei

LIMMEN – De 64e editie van de Bloemendagen staat voor de deur. Zaterdag 30 april is de eerste dag van de Bloemendagen in 2016, dit jaar met een ver van tevoren vastgestelde datum.

Een vaststaande datum is noodzakelijk omdat de organisatoren (Stichting Bloemendagen Limmen) dit jaar nóg grootser en feestelijker willen uitpakken tijdens de Bloemendagen. Hiervoor worden nu al afspraken gemaakt met verschillende exploitanten en de Limmer ondernemers, zo melden zij op Facebook.

De plannen voor sommige mozaïeken liggen ook alweer klaar. Wie mee wil prikken, kan zich aansluiten bij een van de prikploegen.

Nieuw initiatief meidenvoetbal regio Castricum

Er zijn steeds meer voetballende meiden en dames in Nederland. Inmiddels heeft elke vereniging wel een vrouwenafdeling, ook in deze regio. Dit betekent natuurlijk ook dat er veel talent rondloopt in onze gemeente. Hoog tijd, vonden Leah Schoffelmeer en Jan Piet Luijckx van Vitesse ’22, Yvonne Poel en René Hollenberg van V.V. Limmen en Iris Groot van FC Castricum, om de handen inéén te slaan.

In de maanden februari, maart en april zijn er op initiatief van Vitesse ’22, VV Limmen en FC Castricum op zondag extra trainingen voor de meiden D en C die daarvoor uitgenodigd zijn. De insteek van het initiatief is om iets extra’s te bieden voor de meiden die net iets meer met voetbal willen. “Hiermee bedoelen wij net iets fanatieker, harder en serieuzer willen trainen.” schrijven de initiatiefnemers. “Wij hopen hiermee het meiden en vrouwenvoetbal in onze regio naar een hoger niveau te brengen, waarbij plezier in het voetballen natuurlijk centraal staat.”

Het initiatief is zondag 7 februari al van start gegaan bij FC Castricum. Het concept is als volgt: iedere club is een maand gastheer en verantwoordelijk voor het verzorgen van de trainingen, elke laatste zondag van de maand wordt afgesloten met een oefenwedstrijd. Iedere maand kunnen per club vijf meiden in hun leeftijdscategorie meedoen. Wat op zondag resulteert in een groep van in totaal 30 meiden, 15 D-pupillen en 15 C-junioren.

Op 28 februari vinden de eerste oefenwedstrijden bij FC Castricum plaats om 11:00 uur. Uiteraard is publiek van harte welkom.

Bron: Dichtbij

Redactie: info@ajacadabra.nl

Kelly in de wolken na winnen Valentijn-actie

LIMMEN – Kelly Rotteveel (20) uit Limmen was al bijna vergeten dat ze had meegedaan aan een prijsvraag van The Travel Club. Via facebook werd de vraag gesteld: In welke Europese stad zou jij met jouw Valentijn willen proosten? Milaan, antwoordde de oud-Jac. P. Thijsse-scholiere, zonder daar lang over na te denken. Groot was dan ook de verrassing toen zij als winnares uit de bus kwam.

Binnenkort flaneert Kelly, die fysiotherapie studeert in Amsterdam, over de Piazza Duomo en bezoekt zij misschien wel het beroemde Teatro Alla Scala (de opera). Ze heeft er zin in, en dat geldt ook voor haar vriend, die uiteraard mee mag op deze stedentrip. “Mijn zus, met wie ik vorig jaar Thailand en Bali bezocht, zat er ook al op te azen, maar ik kan maar één Valentijn meenemen.” grapt de Limmense. Bang dat haar vriend zich zal vervelen, terwijl zij zich uitleeft in de winkelstraten, is ze niet. “Je kunt er vast heerlijk op een terrasje zitten en lekker eten. En we gaan natuurlijk ook rondwandelen en sfeer proeven.”