LIMMEN – Bewoners-energiecoöperatie CALorie is een actie begonnen om in Limmen-Oost mensen te helpen hun woningen duurzamer en levensloopbestendig te maken.

CALorie ondersteunt al jaren mensen bij hun verduurzamingswensen. Een project van de Provincie Noord-Holland en de gemeente Castricum maakte het mogelijk om ‘naar de mensen toe te komen’ met uitgebreide en gerichte informatie.
Eind 2016 startte CALorie het tweejarige project in de wijk Molendijk van kern Castricum. Bewoners daar kozen vooral voor isolatiemaatregelen en zonnepanelen.

Nu is Limmen aan de beurt. CALorie gaat een paar woningen van verschillende typen onderzoeken. De resultaten hiervan zijn prima toepasbaar voor de meeste huizen in de wijk. De resultaten worden geanonimiseerd gedeeld met de wijk tijdens een bewonersavond op 14 maart in Vredeburg.

Op 4 maart staat CALorie overdag bij de Vuurbaak. Dankzij provincie en gemeente kan CALorie drie uitgebreide woonadviezen van verschillende woningtypes in Limmen-Oost aanbieden. Het aanvragen hiervan kan nog tot 10 februari, via manuel@calorieenergie.nl.

Meer informatie: www.calorieenergie.nl.

Heilooërs mishandeld bij veldslag op station Castricum

CASTRICUM – Twee jongens uit Heiloo zijn in de nacht van zaterdag op zondag mishandeld op het station in Castricum. Een groep van twintig à dertig man kwam rond twee uur het station opgelopen en begon met fietsen te gooien en lukraak op mensen in te slaan.

Een 18-jarige jongen uit Heiloo liep hierbij een verbrijzelde neus op en moet worden geopereerd. Een 19-jarige jongen uit Heiloo ligt nog in het ziekenhuis met neurologisch letsel. Op dit moment is het onbekend of hij blijvend letsel heeft. Nog vier andere mensen deden aangifte van mishandeling.

De groep was uit geweest in het centrum van Castricum en stapte na de mishandelingen op de trein richting Alkmaar.

De politie wil graag in contact komen met mensen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling maar dit nog niet gemeld hebben. Er kan contact worden opgenomen met de politie in Alkmaar op telefoonnummer tel.nr.: 0900-8844 (lokaal tarief).

Hidde Ebels kampioen snelschaken

Op vrijdag 20 januari speelden de schakers van Schaakvereniging Vredeburg het jaarlijkse toernooi om het kampioenschap snelschaken.

Bij het snelschaken geldt dat de spelers maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon per partij hebben. Het is ‘do or die’ en dat levert het nodige vuurwerk op. Bij Vredeburg zijn veel spelers bedreven in de spectaculaire discipline, waardoor het toernooi jaar in jaar uit spannend is tot de laatste ronde.

Dit maal gingen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp met 4 uit 4 als een komeet van start. Oud-kampioenen Bert Hollander, Robin Rommel en Harold Ebels morsten daarentegen dusdanig veel punten, dat zij al snel tot de kanslozen behoorden. Bob Stolp en Niels Hageman mengden zich wel in de strijd om de titel. Toen Hafkamp in de zesde ronde verloor van Niels Hageman en Hidde Ebels won van Bert Hollander, kwam Hidde Ebels aan de leiding van de ranglijst om deze positie niet meer af te staan.

Uiteindelijk finishte de 21-jarige psychologie-student op 7,5 uit 9 en greep zo voor de eerste keer de felbegeerde snelschaak-trofee. Omdat Hidde Ebels in de onderlinge duels won van al zijn directe concurrenten kon de titel zeker ‘verdiend’ genoemd worden. Overigens blijft de beker op hetzelfde adres te aanschouwen: Hidde Ebels volgt namelijk zijn vader op als snelschaak-kampioen van SV Vredeburg.

Met 7 punten legde Bob Stolp beslag op het zilver, terwijl Niels Hageman met 6,5 punten goed was voor brons. Hafkamp en Jos Admiraal completeerden de top vijf. Komende vrijdag staat ronde vijftien van de interne competitie op het programma.

Eerste WinterbierTiendaagse in Heiloo en Limmen

Speciaalbier is hot. Er worden steeds meer evenementen rondom deze veelzijdige drank georganiseerd. Het meest bekende speciaalbier is Bockbier, maar dat de winter ons een hoop te bieden heeft, mag ook onder de aandacht gebracht worden. Deze veelal hoger in alcohol en met kruiden verrijkte bieren zijn hartverwarmend, smaakvol en zeer de moeite waard om eens rustig voor te gaan zitten!

Naast de reeds bestaande Bokkentochten in de lente en herfst organiseren de Bowling, Fletcher, Herberg Jan, Jay Jay’s, ‘t Kroegje, De Lantaarn, Het Vennewater en De Wit in Heiloo en Limmen nu voor het eerst in samenwerking met De Bierverbinding een ‘proefsensatie’ rondom Winterbieren: de WinterbierTiendaagse. Van vrijdag 27 januari tot en met zondag 5 februari 2017 kunnen er in genoemde cafés verschillende seizoensbieren gedronken worden van grote en kleine brouwerijen. Op deze wijze kun je zelf bepalen op welke dag je waar welk Winterbier wilt gaan drinken!

Met een bij elk café aan te schaffen stempelkaart voor maar €2,50 krijg je ook een hapje bij het bier en een stempel. Bij zes verschillende stempels is er een presentje te verkrijgen. De eerste en laatste dag zullen er een aantal cafés wat extra’s organiseren. Kom ook proeven en laat je verrassen door de veelzijdige smaken van dit mooie bierseizoen.

Link naar video Link naar video

Ambtelijke fusie een feit

Met ingang van het nieuwe jaar, is de ambtelijke fusie een feit. De ambtelijke organisaties van Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest zijn nu één organisatie BUCH.

De verandering is vooral voor ambtenaren van belang, velen hebben nu een andere standplaats. Inwoners zullen maar beperkt iets gaan merken van de veranderingen. Men kan nog steeds in elk gemeentehuis een paspoort aanvragen.

Ambtenaren waarmee een afspraak wordt gemaakt, zullen gaan pendelen tussen de diverse gemeentehuizen. Zo krijgen inwoners en ondernemers altijd een gesprek in hun eigen gemeentehuis.

De ambtelijke fusie werd in gang gezet om de kwetsbaarheid van de individuele gemeenten te verkleinen en om de kwaliteit van het ambtenarenapparaat, door specialisatie bijvoorbeeld, te bevorderen.

Alweer 4 jaar

Vrijdag 6 januari bestaan wij 4 jaar dit is reden voor een feessie!!
Omdat we dit zonder jullie niet hadden bereikt willen we voor
de trouwe vaste bezoekers van de Lantaarn van 20.00 tot 21.00 gratis nieuwjaarsborrels(bier,wijn,fris”) uitdelen om op het nieuwe jaar te toosten!!
De Muzikale omlijsting word verzocht door Sven the Pianoman!

Afvalinzameling rond de feestdagen

Rond Kerst en Oud & Nieuw wordt uw afvalcontainer mogelijk geleegd op een andere dag dan gewoonlijk.

In de gemeentegids, op deze website en op de App ‘Recyclemanager’ kunt u zien wanneer uw afvalcontainer wordt geleegd. Wij hebben het hieronder ook voor u op een rij gezet. U dient de container voor 07.30 uur aan de weg te plaatsen.

 • Vrijdag 23 december inzameling restafval Limmen 1 in plaats van maandag 26 december
 • Dinsdag 27 december inzameling restafval Limmen 2 in plaats van maandag 26 december
 • Ophalen grof huisvuil: woensdag 28 december in plaats van dinsdag 27 december

Afvalbrengdepot en kantoor Wijkbeheer

Op maandag 26 december zijn het afvalbrengdepot en het kantoor van de afdeling Wijkbeheer (Schulpstet 17) gesloten.

Gemeente gaat naast plastic ook drankkartons en metalen verpakkingen ophalen

Groene bak en paarse zak op zelfde dag. Alle plastic, blik en drankkarton in één zak

Afval scheiden wordt makkelijker

In Castricum wordt het afval scheiden gemakkelijker. De gemeente gaat naast het plastic ook drankkartons en metalen verpakkingen ophalen. Alles kan bij elkaar in één zak die elke twee weken wordt opgehaald.

Oranje zak: voor plastic afval verdwijnt

De oranje zak kennen we inmiddels: elke vier weken hangen inwoners die met hun plastic afval aan de lantaarnpaal. Deze oranje zak gaat verdwijnen en daarvoor in de plaats komt de paarse zak. U kunt de oranje zakken gewoon opmaken.

Paarse zak voor pmd plastic

Per 2017 komt de steviger paarse zak voor pmd en plastic. Behalve plastic kunnen daar ook de lege melk- en sappakken in, en de lege blikjes, het zogeheten pmd (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons).

Wanneer opgehaald

De paarse zakken worden opgehaald op dezelfde dag als waarop de groene gft-containers worden geleegd. Zie de afvalkalender die binnenkort wordt bezorgd. Deze is ook op de website van de gemeente te vinden.

Waar zijn de paarse zakken verkrijgbaar

De paarse zakken voor pmd zijn verkrijgbaar bij:

 • de gemeente: gemeentehuis en Schulpstet,
 • de AH in Castricum en Limmen,
 • de Deen supermarkt in Castricum en Akersloot.

Zelf pmd wegbrengen kan ook

Speciale pmd-containers staan bij:

 • het afvalbrengdepot aan de Schulpstet in Castricum,
 • de Geesterduinweg nabij de hoek Nansenlaan in Castricum,
 • hoek Akerhof/Churchillplein in Akersloot,
 • de Vuurbaak in Limmen,
 • vanaf eind januari: parkeerplaats De Brink.

POPQUIZ 8-december

Test je kennis van de popmuziek van toen en nu!
Elke tweede donderdag van de maand een nieuwe popquiz in Café de Lantaarn.
De volgende popquiz is op donderdag 8 December.
Zorg voor een team van minimaal 2 en maximaal 6 personen.
We beginnen om 20.30 en het duurt tot 23.00uur
Geef je op via caroline@lantaarnlimmen.nl de kosten zijn € 3,00 p.p

Dubbel succes tafeltennisclub Limmen-Heiloo

LIMMEN – Tafeltennisvereniging TTV Limmen-Heiloo kan weer flink wat successen bijschrijven in hun clubhistorie.

Het vlaggenschip, het 1e team van de tafeltennisclub Limmen-Heiloo, kampioen geworden in de 3klasse waardoor ze promoveren naar de 2e klasse. Ook het 5team, dat speelt in de 5e klasse werd kampioen.

Daarnaast leverde de zusjes Roos en Sanne Briefjes dit weekend in Almere een bijzondere prestaties bij de kwartfinale jeugdmeerkampen van Nederland. Roos Briefjes uitkomend als welp 8-10 jaar behaalde een 3e plaats in haar poule en plaatste zich direct voor de Top12 van Nederland dat mei 2017 zal plaatsvinden te Panningen.

Sanne Briefjes voor het eerst uitkomend als 1e jaar junior won overtuigend al haar wedstrijden tijdens de kwartfinale en plaatst zich voor de Top24 (halve finale van Nederland)

In de najaarscompetitie leverde Sanne al een prestatie van formaat door een 81% score in de 3klas seniorenpoule. Door deze prestatie is het waarschijnlijk dat zij in de voorjaarscompetitie 2017 uitkomt voor het eerste seniorenteam dat gepromoveerd is naar 2e klasse.

Sowieso uniek voor de vereniging dat een 15-jarige dame, jeugdlid, op het hoogste niveau gaat spelen.